Tips för att finna den rätta diskmaskinen

Högkvalitativa diskmaskiner finns det många av, men det är inte alla modeller som passar just ens individuella behov. Bostäder varierar, och detsamma gäller antalet personer som bor i hushållet. Just därför kan en diskmaskin bli perfekt för en viss familj, medan den inte fungerar särskilt väl för en annan. Om man är ute efter en snygg diskmaskin som passar i just ens eget hushåll kan det finnas några punkter som man bör överväga, så att man inte råkar bli besviken bara för att man valde den första bästa som dök upp. Använd gärna punkterna nedan för att göra beslutet lite enklare.

 

Den resterande inredningen

Den första punkten är inte särskilt viktig när det är tal om funktion, men visst vill man att diskmaskinen ska vara passande i ens hem. Det gäller att välja en diskmaskin som fungerar med ens resterande inredning, oavsett om det är tal kring färg, form eller storlek. På tal om storlek är detta även någonting som man måste överväga när man inhandlar sin nya diskmaskin. Hur stor diskmaskinen är kan bero på hur stort utrymme man har i köket, men det kan också bero på antalet personer i hushållet. En familj med fyra personer kommer naturligtvis att generera mer disk än en person som bor ensam. Med en större familj kommer därför behovet av en större diskmaskin.

 

De ordinära diskmaskinerna – med andra ord en majoritet av de olika varianterna – består av en kapacitet på omkring 12-16 kuvert. I enkla termer betyder detta att den kan användas av fyra personer och ändå kännas som stor nog. Om man däremot är två personer i hushållet kanske man hellre vill titta närmare på en diskmaskin med 6-8 kuvert.

 

Hur stor är köksutrustningen?

 

En punkt som man sällan tänker på vid köp av diskmaskin, men som kan komma att bli ett otroligt stort problem vid en felräkning, är hur mycket plats ens disk och köksutrustning tar. Om ens tallrikar, plåtar, stekpannor och dylikt är ganska stora kan det väl hända att de inte får plats i en mindre modell av diskmaskin. När man är ute och kikar på diskmaskiner kan man därför gynnas av att ta med sig en av de större tallrikarna för att testa så att denne får plats inuti diskmaskinen som är av intresse. Naturligtvis blir man inte särskilt glad om man inhandlar en diskmaskin och plötsligt märker att man inte kan köra en stor del av ens porslin i maskinen.

 

Ljudnivån

 

Sist men inte minst får man inte glömma bort ljudnivån. Trots att teknologin konstant fortsätter att utvecklas till den punkten då diskmaskiner låter mindre än någonsin så finns det fortfarande vissa högljudda varianter. Kanske är det inte hela världen om köket ligger en bit bort från vardagsrummet, men om man ofta tvingas att vara i närheten av diskmaskinen medan den körs kanske man vill satsa på en modell med en lägre ljudnivå. Detta beror dessutom på hur ljudkänslig man själv är. 40-45 dB brukar räknas som en mycket tyst diskmaskin, så kika efter dessa i butikerna som man besöker.